Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού COVID-19 και άτομα με επιληψία

Ενημερώθηκε στις 16 Απριλίου 2022

Τα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι πλέον διαθέσιμα. Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19  συνιστάται στα άτομα με επιληψία. Αυτός περιλαμβάνει και αναμνηστικές δόσεις. Για τα άτομα με επιληψία, ο κίνδυνος της λοίμωξης με COVID-19 και των πιθανών επιπλοκών αυτής υπερτερεί κατά πολύ έναντι του κινδύνου πιθανών παρενεργειών από τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν  ότι η επιληψία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των επιληπτικών κρίσεων, από τα εμβόλια κατά του COVID-19. Όπως και με άλλα εμβόλια, πυρετός μπορεί να προκληθεί μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Ο πυρετός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης μιας επιληπτικής κρίσης σε ορισμένα άτομα. Η τακτική λήψη αντιπυρετικών (π.χ. παρακεταμόλη, ακεταμινοφαίνη) για 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό (ή κατά τη διάρκεια του πυρετού) ελαχιστοποιούν αυτόν τον κίνδυνο.

Πριν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι έχετε επιληψία ή κάποιο άλλο χρόνιο νόσημα, καθώς και για οποιεσδήποτε άλλες σημαντικές ιατρικές πληροφορίες, όπως:

  • Αλλεργίες, και ειδικότερα αλλεργία σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις σε προηγούμενα εμβόλια (π.χ. εμβόλιο γρίπης).
  • Τρέχων ή πρόσφατος (εντός της τελευταίας εβδομάδας) πυρετός ή λοίμωξη.
  • Οποιεσδήποτε άλλες σοβαρές ασθένειες, ειδικά κακοήθειες που απαιτούν χημειοθεραπεία.
  • Όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, και κυρίως φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. ανοσοτροποποιητικά ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα) ή αντιπηκτικά.
  • Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

Όπως και με οποιοδήποτε εμβόλιο, δεν πρέπει να λάβετε το εμβόλιο κατά του COVID-19 εάν είστε αλλεργικοί σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Αποφύγετε περαιτέρω δόση εάν παρουσιάσατε σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση.

Έχει δειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη και είναι σημαντικό για την προστασία της μητέρας και του εμβρύου.

Εάν έχετε ήδη λάβει το εμβόλιο κατά του COVID-19, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να ακολουθείτε τις οδηγίες δημόσιας υγείας, όπως συνιστάται από τις τοπικές αρχές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας και την κοινωνική απόσταση. Τα τρέχοντα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19 έως και 90%, ανάλογα με το εμβόλιο, αλλά ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον COVID-19 σε άλλους μη γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι είναι φορείς.

Περισσότερες πληροφορίες

COVID-19 Vaccine Q&A (Epilepsy Foundation)

COVID-19 Vaccination (Epilepsy Foundation)

Epilepsy Society’s Medical Director reassures people with epilepsy over Covid-19 vaccine (Epilepsy Society UK)

COVID-19 Vaccine and Epilepsy (Living Well with Epilepsy)

COVID-19 advice for the public: Getting vaccinated (World Health Organization)

Εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 (European Vaccination Information Portal)

COVID-19: General advice for persons with epilepsy (EpiCARE)